lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Książka Kucharska: Najlepsze przepisy na dania z jagodami

Jagody na sok

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Zawsze robię przetwory z jagód potem na zimę jak znalazł Moja babcia tak robiła a teraz ja przejęłam pałeczkę

Jagody na sok Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Jagody na sok

 

  • Jagody 4 litry
  • cukier 48 łyżek 3 na każdy słoik
  • słoiki 16sztuk po 250 mili
  • garnek aluminiowy do gotowania słoików

Sposób przygotowania:

Jagody na sok
Umyte , oczyszczone jagody układamy w słoiku do pełna, następnie zasypujemy cukrem, zakręcamy nakrętką i wstawiam do garnka do gorącej wody ( od chwili zagotowania się wody w garnku).Gotuje 10 minut i zostawiam jeszcze już w wyłączonym Garnku na 30 minut Swoje jagody robię przeważnie w słoikach 0,25 l : do każdego słoika dodaję 3 łyżki cukru.
Jagody na sok
Do każdego słioka z jagodami dodaje 3 łyżki cukru
Jagody na sok
Jagody wkładam w słoiczki 250 mili takie sa wystarczające na moją rodzinę
Jagody na sok
Jagody prosto z lasu wlaśnie je myje i wyjmuje listki

Tagi:

jagody owoce