zoom

zoom

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 128]

Jagodzianki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jagodzianki są bardzo pożywne i zdrowe.

Jagodzianki

Składniki:

Jagodzianki

 

  • masła, szklanka mleka, sól, 50 dag czarnych jagód, 2-3 łyżki cukru, masło do wysmarowania

Sposób przygotowania:

Jagodzianki
Przygotować rozczyn z drożdży, pół szklanki mleka, łyżki cukru i mąki. Mąkę przesiać do miski, wlać wyrośnięty rozczyn, dodać jajko i żółtko, cukier, lekko stopione masło i ciepłe mleko oraz odrobinę soli. Wyrobić niezbyt gęste ciasto, postawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jagody przebrać, opłukać na sitku w bieżącej wodzie, osączyć, posypać cukrem. Ciasto po wyrośnięciu podzielić na kawałki wielkości małej bułeczki. Rozpłaszczyć je w ręku, nakładać łyżeczką jagody, dokładnie zlepiać w kształcie pieroga. Układać na blasze wysmarowanej masłem. Pozostawić na kilka minut do wyrośnięcia. Posmarować białkiem rozbitym z cukrem. Piec w średnio gorącym piekarniku na złocisty kolor.
Smacznego