lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Pyszne jagodzianki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Kochani mam dla was dziś całkiem coś innego ale słodkiego, czyli jagodzianki, pyszne, delikatne i w sam raz na teraz.

Pyszne jagodzianki Więcej zdjęć (8)

Składniki:

Pyszne jagodzianki

Składniki :

  • mąka luksusowa typ 550 - 600 g
  • 3/4 szklanki cukru
  • mleko 1.1/2 szklanki ciepłe lecz nie gorące
  • jaja 2 szt
  • margaryna 100 g
  • sól 1 szczypta
  • drożdże świeże 30 g
  • jagody mrożone mała miseczka

Sposób przygotowania:

Pyszne jagodzianki

Wykonanie :

Do szklanki wlewamy mleko tak polowe szklanki, dodajemy 1 łyżeczkę cukru i drożdże. Mieszamy do rozpuszczenia. Do misy wsypujemy przesianą mąkę, wsypujemy cukier i sól, robimy dołek i wlewamy rozdrobione drożdże. Wbijamy jaja, wlewamy rozpuszczoną margarynę i szybciutko zagniatamy ciasto. Wyrabiamy je koło 10 minut po czym zostawiamy w misce przykryte ściereczką na około godzinę. Po godzinie wyrabiamy ciasto chwilkę i dzielimy je na 10 części. W rekach formujemy kulkę, spłaszczamy ją na reku i nakładamy łyżką jagody, zlepiamy jak pieroga i zawijamy pod spód. Formujemy rękoma podłużną bułeczkę. Kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem wszystkie bułeczki i smarujemy je mlekiem. Pieczemy w 170 stopniach koło 20 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu polewamy lukrem.

Jagodzianki 2016
Do misy wsypujemy przesianą mąkę, wsypujemy cukier i sól.
Jagodzianki 2016
Do szklanki wlewamy mleko tak polowe szklanki, dodajemy 1 łyżeczkę cukru i drożdże. Mieszamy do rozpuszczenia.
Jagodzianki 2016
Robimy dołek i wlewamy rozdrobione drożdże. Wbijamy jaja,wlewamy rozpuszczoną margarynę.
Jagodzianki 2016
Zagniatamy ciasto. Wyrabiamy je koło 10 minut po czym zostawiamy w misce przykryte ściereczką na około godzinę.
Jagodzianki 2016
Po godzinie wyrabiamy ciasto chwilkę i dzielimy je na 10 części.
Jagodzianki 2016
W rekach formujemy kulkę , spłaszczamy ja na reku i nakładamy łyżką jagody zlepiamy jak pieroga i zawijamy pod spód.
Jagodzianki 2016
Formujemy rękoma podłużna bułeczkę. Kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem wszystkie bułeczki i smarujemy je mlekiem.