Agiatis

Agiatis

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 232]

SUPERPRZEPIS

Jagodzianki drożdżowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Drożdżówki z jagodami, domowe smakują najlepiej:)

Jagodzianki drożdżowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jagodzianki drożdżowe

 

 

  • Ciasto:
  • mąka pszenna - 500 gramów
  • drożdże instant - 2 łyżeczki
  • cukier - 100 gramów
  • żółtka - 3 sztuki
  • jajko -1 sztuka
  • mleko - 1 szklanka plus do posmarowania jagodzianek
  • masł0 - 80 gramów
  • cukier waniliowy - 1 sztuka (16g)
  • Nadzienie:
  • jagody - 16 łyżek (1 łyżka na jedna jagodziankę)
  • cukier - 2 łyżki
  • Lukier:
  • cukier puder - 2 szklanki
  • woda - 3-4 łyżki

 

 

 

Sposób przygotowania:

Jagodzianki drożdżowe
Ciasto drożdżowe wyrobiłam w automacie do pieczenia chleba. Zajęło to 1,5h;) Jeśli nie posiadacie takiej maszynki to: mąkę łączymy z cukrem dodajemy do nich drożdże instant. Następnie zalewamy ciepłym mlekiem, dodajemy żółtka,jajko, masło i całość mieszamy w misce. Gdy składniki się połączą odstawiamy w ciepłe miejsce. Masa podwoi swoja objętość. następnie przekładamy na stolnice, chwilę wyrabiamy i ponownie odstawiamy na 40 minut pod przykryciem. Jagody płukamy i zasypujemy cukrem. Ciasto dzielimy na 16 części. Delikatnie " rozpłaszczamy" nakładamy łyżkę jagód i zbieramy ciasto do góry aby "zamknąć" nadzienie w środku. Formujemy pożądany kształt i układamy na papierze do pieczenia miejscem sklejenia na dól. Smarujemy każdą jagodziankę mlekiem Nastawiamy piekarnik na 180*C i pieczemy na środkowej półce 14-15 minut W tym czasie przygotowujemy lukier. Cukier puder łączymy z 3-4 łyżkami ciepłej wody. Polewamy jeszcze ciepłe jagodzianki.
Jagodzianki drożdżowe
Ciasto po wyciągnięciu z automatu do pieczenia chleba
Jagodzianki drożdżowe
Nakładamy jagody
Jagodzianki drożdżowe
Uformowane jagodzianki, gotowe do pieczenia, jeszcze tylko posmarować mlekiem
Jagodzianki drożdżowe
Jagodzianki w przekroju