alaaa

alaaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 654]

Jagodzianki na twarożku

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 23
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Jak sezon jagodowy to nie może zabraknąć jagodzianek. Wypróbowałam z przepisu z dodatkiem twarożku, były pyszne.

Jagodzianki na twarożku Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Jagodzianki na twarożku

 

 

 

Sposób przygotowania:

Jagodzianki na twarożku
Do szklanki mleka dodać 2 łyżki mąki, drożdże, 1 łyżkę cukru wymieszać i lekko podgrzać. Odłożyć do wyrośnięcia. Do reszty mleka dodać serek podgrzać do rozpuszczenia się serka. Jajko i żółtka utrzeć z cukrem do białości. Resztę mąki przesiać do miski z miksera dodać sól, utarte jajka z cukrem, mleko z serkiem oraz wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Całość miksować za pomocą haka około 15 minut. Ciasto powinno być lśniące i gładkie. Przykryć ściereczką i odłożyć na w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto przełożyć na blat wysypany mąką, podzielić na części, uformować placki, na środek nałożyć łyżkę jagód i uformować jagodzianki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zlepieniem do dołu, odłożyć do ponownego wyrośnięcia. Część jagodzianek przed pieczeniem posmarowałam roztrzepanym białkiem. Piec w 190 stopniach około 15 minut. Jagody do nadzienia wymieszać z mąką i cukrem.
Jagodzianki na twarożku
przygotowane ciasto pozostawić do wyrośnięcia
Jagodzianki na twarożku
odrywać po kawałku ciasta formować placek, na środek nałożyć jagody i zlepić
Jagodzianki na twarożku
wyrośnięte jagodzianki piec około 15 minut