Jagodzianki -przepis stary jak świat.

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

jagodzianki mogę uznać za najlepsze jakie kiedykolwiek jadłam,stwierdze,że są duużo lepsze od tych z najlepszej cukierni w moim mieście.

Jagodzianki -przepis stary jak świat.

Składniki:

Jagodzianki -przepis stary jak świat.

 

  • 15 sztuk

 

  • ( ciasto było bazą z przepisu na Drożdżówki z owocami z "Kuchni polskiej" wyd. 1997,2006 )

 

  • 50 dag mąki ( połączyłam pełnoziarnistą ze zwykłą)

 

 

  • 10 dag cukru pudru

 

  • szklanka ciepłego mleka ( 200ml)

 

  • 5 żółtek (dałam 4)

 

 

  • 80 dag owoców ( 40 dag jagód w moim przypadku,lekko oprószonych cukrem pudrem i mąką ziemniaczną)

 

 

  • Do posmarowania:

 

 

  • Kruszonka:

 

  • > ciężko tu o jakie kolwiek proporcje,ja daje zawsze na oko:)

 

  • cukier

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Jagodzianki -przepis stary jak świat.
1. Mąkę przesiać. Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru,kilkoma łyżkami mleka (5) i łyżką mąki,pozostawić do wyrośnięcia( u mnie trwało to ok. 20 minut,za to bardzo ładnie wyrosły:).

2. Następnie połączyć z pozostałym ciepłym mlekiem,mąką,żółtkami utartymi z cukrem i roztopionym masłem(można dodać również olejek waniliowy,ale mój cukier puder był o aromacie wanilii ,więc pominęłam),posolić,dokładnie wyrobić ciasto (np. hakiem do zagniatania ciasta).Pozostawić do wyrośnięcia ( moje rosło niecałą h).

3. Przygotować jagody.

4. Następnie podzielić wyrośnięte ciasto na kawałki o wadze 5 dag ( mi wyszło 15 po ok. 60 dag),rozpłaszczać i nakładać po 1 kopiastej łyżce jagód,starannie zalepiać,formować w kulki,rogaliki,kwadraty-czego dusza zapragnie:).

5. Rozgrzać piekarnik, posmarować skłóconym jajkiem,posypać kruszonką i upiec w gorącym piekarniku.

Smacznego!

Ps: Można również polukrować,ale ja wolę kruszonkę:)