mela25

mela25

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 454]

Jagodzianki z lukrem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Bardzo smaczne drożdżówki jagodzianki

Jagodzianki  z lukrem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jagodzianki z lukrem

 

  • 1/2 mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 6 łyżek cukru
  • 5 dag drożdży suchych
  • 1 jajko
  • 10 dag margaryny
  • szczypta soli
  • cukier waniliowy
  • jagody około 1/2 kg
  • cukier 6 łyżek
  • budyń waniliowy
  • na kruszonkę :
  • 20 dag maki
  • 10 dag cukru
  • 10 dag masła
  • NA lukier :
  • 15 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżka wody
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Jagodzianki z lukrem
Mąkę wsypać do misy , dodać jajko , ciepłe mleko , rozpuszczoną margarynę ( ostudzoną ) cukier ,szczyptę soli , cukier waniliowy i na końcu drożdże. ( Lub wrzucić wszystkie składniki do maszyny i wrobić ciasto )Wyrobić dobrze ciasto odstawić do wyrośnięcia . Urywać małe kawałki ciasta i formować z nich okrągłe placuszki z małym dołkiem . Układać na blaszce do pieczenia wysmarowanej tłuszczem . Jagody umyć i osuszyć na ręczniku papierowym . Wsypać budyń i cukier wymieszać . Ciasto smarujemy rozbełtanym jajkiem i wkładamy do środka dołka garść jagód . Odstawiamy przed wypiekiem do wyrośnięcia . Robimy kruszonkę : mąkę , masło oraz cukier zagnieść i posypać nasze bułeczki . Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 C i pieczemy około 25 minut z termo obiegiem . Po upieczeniu i wystudzeniu , polewamy lukrem ( cukier puder wsypać do miseczki , dodać ciepła wodę i sok z cytryny , wymieszać ) .
Jagodzianki  z lukrem
Jagodzianki po upieczeniu , bez lukru ....
Jagodzianki  z lukrem
Do kazdego kawałka nakładamy jagody i posypujemy kruszonką
Jagodzianki  z lukrem
Urywamy kawałki ciast i formujemy z nich placuszki
Jagodzianki  z lukrem
Do jagód wsypujemy budyń oraz cukier i mieszamy

Tagi:

jajko jajka mak