jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Jaja faszerowane pręgą wołową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Jaja faszerowane pręgą wołową to bardzo nietypowe danie, choć bardzo pożywne. Zawiera bardzo dużo pozytywnych składników. Jest propozycją zarówno na przekąskę jak i danie kolacyjne.

Jaja faszerowane pręgą wołową

Składniki:

Jaja faszerowane pręgą wołową

 

  • 8 jaj
  • 25 dag pręgi wołowej
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • rzeżucha

Sposób przygotowania:

Jaja faszerowane pręgą wołową
Jaja gotujemy na twardo. Wyjmujemy żółtka.

Pręgę wołową mielimy razem z obraną cebulą i czosnkiem. Obieramy pietruszkę i siekamy ją drobniutko. Wszystkie składniki wkładamy do rondelka i podlewamy wodą. Dodajemy kurkumę i pieprz ziołowy. Dusimy wszystko na bardzo małym ogniu do chwili, aż mięso będzie bardzo miękkie, a płyn mocno odparuje a mięso utworzy jednolitą masę.

Po ostudzeniu masy nadziewamy nią jaja i wstawiamy do lodówki by masa zastygła. Przed podaniem posypujemy jaja posiekanymi żółtkami i rzeżuchą.

Tagi:

miód jajka