jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Książka Kucharska: Śledź - rybka idealna na święta

Jaja faszerowane śledziem.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Jaja faszerowane siekanym śledziem są kolejną propozycją dania ze śledzikiem.

Jaja faszerowane śledziem. Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Jaja faszerowane śledziem.

 

  • 4 płaty śledziowe
  • 2 jaja
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 1 łyżka posiekanych drobno orzechów
  • 1 cebula
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki do dekoracji

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Jaja faszerowane śledziem.
Gotujemy jaja na twardo. Płaty śledziowe wymoczone uprzednio siekamy drobno, wkładamy do miski. Dodajemy posiekaną, obraną wcześniej cebulę. Obieramy jaja, dwa z nichsiekamy i dodajemy do pozostałych składników. Dodajemy oliwę, orzechy oraz musztardę francuską i mieszamy dokładnie. Pozostałe jaja przekrawamy na połówki, wyjmujemy z nich żółtka. Połowę żółtek rozkruszamy i dodajemy do pasty. Doprawiamy ją solą i pieprzem świeżo zmielonym. Nadziewamy połówki jaj pastą, dekorujemy je natką pietruszki. Rozkruszamy pozostałe żółtka i posypujemy nimi faszerowane jaja.
Jaja faszerowane śledziem.
Płaty śledziowe wymoczone uprzednio siekamy drobno, wkładamy do miski.
Jaja faszerowane śledziem.
Dodajemy do pasty oliwę, orzechy oraz musztardę francuską i mieszamy dokładnie.
Jaja faszerowane śledziem.
Rozkruszamy pozostałe żółtka i posypujemy nimi faszerowane jaja.