zzeszytubabci

zzeszytubabci

Szef Kuchni
[Przepisów: 65]

Jaja faszerowane tuńczykiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jajka bez żółtek w farszu, polecam.

Jaja faszerowane tuńczykiem

Składniki:

Jaja faszerowane tuńczykiem

 

  • 1 duża marchewka
  • 1 duży pomidor
  • 100 gram szpinaku
  • 1 czerwona cebula
  • 1 puszka tuńczyka
  • pół puszki kukurydzy
  • pół puszki groszku
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki ketchupu
  • łyżka majonezu
  • 10 jajek
  • 1 cytryna
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • garść posiekanego koperku
  • 1 łyżeczka musztardy

 

Sposób przygotowania:

Jaja faszerowane tuńczykiem
Marchewkę zetrzeć na tarce. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki, wybrać pestki, i pokroić w cienkie paseczki. Szpinak umyć i posiekać. Cebulę pokroić w kostkę.

Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę, marchewkę, pomidora, oraz szpinak. Wymieszać i przykryć. Po kilku minutach dodać soli i pieprzu do smaku, dalej dusić na małym ogniu przez ok 15-20 minut. Na sam koniec dodać ketchup i dobrze wymieszać. Pozostawić aż ostygnie. Tuńczka odsączyć z oleju. Zmielić go razem z warzywami. Kukurydzę i groszek odcedzić. Wsypać po pół puszki każdego do zmielonego z warzywami tuńczyka. Wszystko dobrze wymieszać z łyżką majonezu.

Jajka ugotować na twardo. Obrać ze skorupki, poprzecinać na pół. Usunąć żółtka do miski, połówki białek pozostawić do nafaszerowania.

Do żółtek dodać sok z jednej cytrymy, 2 łyżki oliwy, 2 łyżki gęstej śmietany, 1 łyżeczkę musztardy. Ugotowane żółtka utrzeć z powyższymi składnikami na jednolitą masę, nalezy je dokładnie rozetrzeć. Dodać posiekany koperek, oraz sół i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszać.

Białka jajek faszerować tuńczykiem z warzywami. Sosa podać oddzielnie, jajka polewać doopiero na tależu.