jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Jaja sadzone w rzodkiewce

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Delikatne jaja z płynnym żółtkiem w duszonej rzodkiewce dobrze smakują z dodatkiem młodych ziemniaków.

Jaja sadzone w rzodkiewce Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Jaja sadzone w rzodkiewce

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Jaja sadzone w rzodkiewce
Myjemy i obieramy rzodkiewki. Wszystkie zdrowe liście siekamy drobniutko, wkładamy do rondelka o wysokim brzegu, zalewamy bulionem i wstawiamy na ogień. Rzodkiewki kroimy w plasterki lub ścieramy zostawiając kilka do dekoracji. Do liści dodajemy plasterki rzodkiewki , dodajemy pieprz ziołowy, posiekany drobno czosnek - gotujemy do miękkości (około 10 min.) Zagęszczamy sos mąką wymieszaną w niewielkiej ilości wody. Doprawiamy sos solą i pieprzem do smaku. Zmniejszamy ogień. W jarzynce robimy zagłębienia w które wbijamy jaja. Trzymamy rondel ma małym ogniu około 5 minut do chwili, aż białko się zetnie a żółtko pozostanie płynne. Podajemy jaja sadzone w rzodkiewce z młodymi ziemniakami udekorowane rzodkiewką i kwiatem cebulki siedmiolatki.
Jaja sadzone w rzodkiewce
Wszystkie zdrowe liście siekamy drobniutko, wkładamy do rondelka o wysokim brzegu, zalewamy bulionem i wstawiamy na ogień.
Jaja sadzone w rzodkiewce
Do liści dodajemy plasterki rzodkiewki , dodajemy pieprz ziołowy, posiekany drobno czosnek - gotujemy do miękkości (około 10 min.)