Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Jaja sadzone w śmietanie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Danie smakuje świetnie ze świeżymi ziemniakami, jednak póki takowych nie ma, a choć są to niczym takich w smaku nie przypominają można zadowolić się starymi.

Jaja sadzone w śmietanie Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Jaja sadzone w śmietanie

 

Sposób przygotowania:

Jaja sadzone w śmietanie
Śmietanę wylewamy na zimną patelnię i delikatnie podgrzewamy doprowadzając do wrzenia. W gorący płyn wbijemy kolejno jajka, delikatnie solimy i doprawiamy pieprzem. Zestawiamy z płomienia i przykrywamy pokrywką, chodzi o to aby jajka się ścięły i pozostały w całości. Gotowanie może je zdeformować. Po 3 min ponownie podgrzewamy i redukujemy śmietanę. Długość gotowania zależy od tego jakie chcemy mieć żółtko, czy całkowicie ścięte czy też lekko płynne. Gotowe jajka posypujemy świeżym koperkiem.
Jaja sadzone w śmietanie
Dobra śmietana, jajka i świeży koperek tego potrzebujemy.
Jaja sadzone w śmietanie
Koperek kroimy drobno, doda smaku potrawie i wiosennego akcentu.
Jaja sadzone w śmietanie
Jaja wbijamy do gorącej śmietany, pozwalamy im się ściąć.

Tagi:

jajko jajka