jovi

jovi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 430]

Jaja w sosie musztardowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Gotowane jaja w delikatnym, musztardowym sosie podawanym na ciepło:)

Jaja w sosie musztardowym

Składniki:

Jaja w sosie musztardowym

  • 4-6 jaj
  • 1 kostka rosołowa
  • 400 ml wody
  • ½ małego słoika musztardy chrzanowej (lub dowolnej)
  • 100 ml śmietany słodkiej 18%
  • 2 łyżeczki mąki pszennej
  • około 4 łyżki wody

Sposób przygotowania:

Jaja w sosie musztardowym

Kostkę rosołową zagotować w 400 ml wody, a następnie dodać musztardę i mieszać, gotując na małym ogniu. Następnie 2 łyżeczki mąki rozmieszać z około 4 łyżkami wody, tak aby powstała masa gęstości kwaśnej śmietany, a potem wlać trochę wywaru z kostki rosołowej i musztardy, zamieszać i wszystko wlać do gotującego się wywaru, ciągle mieszając. Kiedy sos zgęstnieje zdjąć z ognia, wlać śmietanę i zamieszać. Jajka ugotować na twardo lub wedle uznania. Obrać ze skorupek i włożyć do sosu.