jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Jajeczka na Wielkanoc

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

To pyszny sposób na przyozdobienia świątecznego stołu, stroika, czy koszyczka wielkanocnego. Jest przy nich trochę pracy, ale efekt jest tego wart:)

Jajeczka na Wielkanoc

Składniki:

Jajeczka na Wielkanoc

 

  • CIASTO:
  • Ciasto:
  • 25 dag mąki,
  • 1/2 margaryny mlecznej,
  • 1/3 szklanki cukru pudru,
  • 3 żółtek,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 cukier waniliowy
  • LUKIER:
  • Lukier:
  • 1 białko,
  • 20-30 dag cukru pudru,
  • Szczypta soli,
  • Barwniki spożywcze w proszku

 

 

Sposób przygotowania:

Jajeczka na Wielkanoc
CIASTO: Na stolnice przesiewamy mąkę. Następnie dokładamy do niej pozostałe składniki ciasta. Energicznie zagniatamy ciasto. Gotowe schładzamy około 0,5- 1 godziny.Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość około 0,5 cm. wycinamy ciasteczka w kształcie jajka i pieczemy je około 15 minut w 180°. Po ostygnięciu dekorujemyje dowolnie lukrem. LUKIER: Białko ubijamy na sztywno z dodatkiem soli. Do ubitych dodajemy cukier. Gotowy lukier dzielimy na kilka części i barwimy spożywczymi barwnikami.