pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Jajecznica lazurowo-szpinakowa okraszona

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

jajecznica okraszona skwarkami

Jajecznica lazurowo-szpinakowa okraszona Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jajecznica lazurowo-szpinakowa okraszona

 

Sposób przygotowania:

Jajecznica lazurowo-szpinakowa okraszona
Słoninę kroję w plastry i wytapiam na patelni. Przekładam do miseczki, a większość tłuszczu się pozbywam. Na patelnię wrzucam zamrożone liście szpinaku i podgrzewam na małym ogniu. W międzyczasie ser lazur rozkruszam i dodaję do wbitych jajek. Przyprawiam chili i intensywnie mieszam. W oddzielnej miseczce do jogurtu ścieram czosnek. Gdy szpinak będzie miękki zalewam go jogurtem wraz z czosnkiem. Smażę do momentu odparowania całej wody z patelni. Następnie wlewam jajka. Ogień zwiększam i smażę nieustannie mieszając do uzyskania pożądanej konsystencji jajecznicy (ja lubię lekko wysmażoną). Jajecznicę przekładamy na talerz. Posypuje delikatnie solą lnianą i okraszam wcześniej przygotowanymi skwarkami. Smacznego.
Jajecznica lazurowo-szpinakowa okraszona
Jajka rozbijamy i mieszamy z rozdrobionym serem lazurowym
Jajecznica lazurowo-szpinakowa okraszona
Mrożone liście szpinaku smażymy do miękkości na małym ogniu
Jajecznica lazurowo-szpinakowa okraszona
Następnie zalewamy jogurtem wymieszanym z ząbkami czosnku
Jajecznica lazurowo-szpinakowa okraszona
Na patelnię wylewamy masę jajeczoną i smażymy do pożądanej konsystencji