monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Jajecznica (prawie) rustykalna

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Czasem moja wyobraźnia samą mnie zaskakuje:) ale to zaskoczenie było przepyszne:)) polecam:)

Jajecznica (prawie) rustykalna Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jajecznica (prawie) rustykalna

 

  • Składniki na 1 dużą porcję lub 2 dosyć małe:
  • 65 g schabu bez kości
  • 45 g bakłażana
  • 25 g kurek
  • 2 jajka
  • 1-2 łyżki masła
  • 1 łyżka szczypiorku
  • 1 łyżka natki z pietruszki
  • sól, świeżo mielony pieprz

Sposób przygotowania:

Jajecznica (prawie) rustykalna
Mięso umyć i osuszyć. Pokroić w małą kostkę. Na patelni roztopić masło, dodać szczypiorek i mięso. Zrumienić. Dodać 1/4 szklanki wody i dusić mięso. W między czasie bakłażana umyć, osuszyć i pokroić w małą kostkę. Kurki oczyścić a następnie pokroić na pół lub na ćwiartki. Gdy woda na patelni odparuje dodać kurki i bakłażana. Wymieszać. Dodać kolejne 3-4 łyżki wody, wymieszać. Dusić aż składniki zmiękną.Jajka umyć, sparzyć i roztrzepać w misce z solą i pieprzem. Gdy płyny odparują na patelnię wylać jajka. Smażyć jajka w sposób jaki lubimy mniej lub bardziej ściętą. Zdjąć patelnię z ognia, dodać natkę pietruszki dla dekoracji i wymieszać. Podawać. Smacznego!
Jajecznica (prawie) rustykalna
pokrojone mięso zrumienić a potem dusić
Jajecznica (prawie) rustykalna
dodać bakłażana i kurki i dusić do miękkości
Jajecznica (prawie) rustykalna
jajka wbić do miski dodać sól i pieprz u roztrzepać
Jajecznica (prawie) rustykalna
jajka wylać na patelnię i smażyć