edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Jajecznica z jarmużem i serem gruyere

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Jajecznica na śniadanie to luksus, na który w ciągu tygodnia nie mogę sobie pozwolić, ale w weekend mam czas i przygotowuję ją z różnymi dodatkami.

Jajecznica z jarmużem i serem gruyere

Składniki:

Jajecznica z jarmużem i serem gruyere

 

  • 3 duże liście jarmużu
  • 2 jajka
  • łyżka startego sera gruyere
  • mała cebula cukrówka
  • mały ząbek czosnku
  • łyżka masła klarowanego
  • sól ziołowa
  • łyżka posiekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Jajecznica z jarmużem i serem gruyere

ETAP 1:

Jajecznica z jarmużem i serem gruyere
Umyte liście jarmużu podzielić na niewielkie kawałki.

Liście jarmużu opłukać, osuszyć, usunąć grube nerwy i podrzeć lub pokroić na niewielkie kawałki.

ETAP 2:

Jajecznica z jarmużem i serem gruyere
Dodać jarmuż do zeszklonej na maśle cebuli i czosnku.

Cebulę i czosnek obrać, posiekać i zeszklić na rozgrzanym maśle, dodać jarmuż.

ETAP 3:

Jajecznica z jarmużem i serem gruyere
Jarmuż smażyć do czasu aż zmięknie i zacznie zmieniać kolor.

Smażyć, od czasu do czasu mieszając, aż jarmuż zmniejszy objętość i zacznie wyraźnie zmieniać kolor.

ETAP 4:

Jajecznica z jarmużem i serem gruyere
Do jajek dodać starty na dużych oczkach ser gruyere.

Jajka wybić do miseczki i roztrzepać ze startym na dużych oczkach serem.

ETAP 5:

Jajecznica z jarmużem i serem gruyere
Do jarmużu dodać jajka z serem.

Roztrzepane jajka przelać na patelnię z jarmużem.
Smażyć do uzyskania ulubionej konsystencji, oprószyć solą ziołową i posypać posiekaną natką pietruszki.