WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Jajecznica z kanią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Na spacerze znalazłam małą, dosyć starą już kanię. Na większe danie się nie bardzo nadawała, ale w zwykłej jajecznicy sprawdziła się prawie jak pieczarki.

Jajecznica z kanią

Składniki:

Jajecznica z kanią

 

Sposób przygotowania:

Jajecznica z kanią
Kani odcinamy nóżkę, czyścimy i usuwamy łuski z wierzchu kapelusza. Myjemy i kroimy na małe kawałki. Cebulkę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki masła, wsypujemy cebulkę i pokrojoną kanię. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy kilka minut na wolnym ogniu, aż ładnie się podsmaży. Wbijamy jajka, mieszamy i jeszcze chwilę podsmażamy, w razie potrzeby doprawiając.