evita0007

evita0007

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 423]

Jajecznica ze szparagami i pomidorkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Sezon na szparagi uważam za otwarty. Jedzmy szparagi bo są doskonałym źródłem kwasu foliowego, witaminy A, witaminy z grupy B, witaminy C oraz wapnia i błonnika :-)

Jajecznica ze szparagami i pomidorkami

Składniki:

Jajecznica ze szparagami i pomidorkami

 

  • 4 zielone szparagi
  • 3 jajka kurze
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • pół łyżeczki soli + pół łyżeczki cukru
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • troszkę posiekanego szczypioru do posypania

Sposób przygotowania:

Jajecznica ze szparagami i pomidorkami
Ze szparagów odciąć końce i obrać je za pomocą obieraczki. Pokroić je na jedno centymetrowe kawałki i ugotować do miękkości w wodzie z solą i cukrem (pół łyżeczki soli + pół łyżeczki cukru) Odcedzić na durszlaku,przelać zimna wodą. Pomidorki pokroić na pół lub na cztery każdy. Na patelni rozgrzać olej ,wrzucić szparagi i pomidory.Przesmażyć je chwilę. Następnie wlać rozmącone jajka,delikatnie oprószyć solą i smażyć jajecznicę do ulubionej konsystencji.Gotową posypać szczypiorkiem i można podawać z ulubionym pieczywem . . . Smacznego ;-)