eliza5519

eliza5519

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 117]

Jajecznicowe zapiekanki na ostro

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne zapiekanki z jajecznicą na ostro, to proste, tanie i przyjemne w przygotowaniu anie la każdego.

Jajecznicowe zapiekanki na ostro Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jajecznicowe zapiekanki na ostro

 

  • 2 duże kromki chleba
  • 4 jajka
  • 200 gram pora
  • 1 średniej wielkości cebula
  • szczypta pieprzu
  • 1 stołowa łyżka ziół prowansalskich
  • 1 mała łyżeczka pietruszki suszonej i papryki chilie w płatkach
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Jajecznicowe zapiekanki na ostro
Na patelnie wlewany olej. Cebulę obieramy i kroimy w średniej wielkości kostkę. Pora myjemy kroimy w tak zwane krążki. Warzywa smażymy na małym ogniu na patelni do momentu zarumienienia. Na tą samą patelnie wrzucamy rozbełtane wcześniej jajka i ciągle mieszamy, smażymy około 30 sekund, do momentu ścięcia się jajek na patelni. Patelnie zdejmujemy z gazu, doprawiamy naszą jajecznicę do smaku ziołami oraz szczyptą pieprzu. Na wcześniej przygotowane kromki chleba wykładamy jajecznicę. Całość dekorujemy suszonymi, bądź świeżymi ziołami oraz pokrojonym porem. Podajemy na ciepło. Smacznego!!!
Jajecznicowe zapiekanki na ostro
CEBULĘ KROIMY W KOSTKĘ, A PORA W KRĄŻKI I SMAŻYMY.
Jajecznicowe zapiekanki na ostro
Cebulę wraz z porem smażymy na patelni, do momentu, aż staną się rumiane.
Jajecznicowe zapiekanki na ostro
Do cebuli i pora dodajemy jajka i stale mieszamy całość.
Jajecznicowe zapiekanki na ostro
Gotową jajecznicę doprawiany do smaku ziołami i pierzem.