monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Jajeczno-warzywne muffinki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Pyszne i kolorowe:) z powodzeniem można zabrać do pracy, ja tak zrobiłam-dobrze smakują na ciepło jaki i zimne. Porcja 100 g dostarcza 112 kcal, zapraszam:)

Jajeczno-warzywne muffinki Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Jajeczno-warzywne muffinki

 

  • 4 jajka rozm. L
  • 1 cukinia-160 g
  • ½ białej papryki- 60 g
  • 1/3 papryczki peperoni
  • 20 g suszonych pomidorów o obniżonej zawartości tłuszczu
  • 1 mała marchewka-45 g
  • 60 g mozzarelli light
  • Sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka ziół dalmatyńskich

Sposób przygotowania:

Jajeczno-warzywne muffinki

ETAP 1:

Jajeczno-warzywne muffinki
do miski przełożyć drobno pokrojoną peperoni i cukinie

Warzywa umyć i osuszyć. Cukinię pokroić w kostkę średniej wielkości. Dodać drobno pokrojoną papryczkę peperoni.

ETAP 2:

Jajeczno-warzywne muffinki
dodac kawałki papryki i suszonych pomidorów

Biała paprykę pokroić w średnią wielkość a suszone pomidory drobno.

ETAP 3:

Jajeczno-warzywne muffinki
dodać startą marchew i dokładnie wymieszac

Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dodać do reszty składników. Dokładnie wymieszać. Doprawić lekko solą, oraz mocniej pieprzem i całymi ziołami.

ETAP 4:

Jajeczno-warzywne muffinki
mozzarelle zetrzeć na tarce i dodać do ubitych jajek

Do misy miksera wbić jajka, dodać sól i zmiksować aż się spienią. W między czasie ser zetrzeć na tarce o małych oczkach. Dodać do jajek i wymieszać.

ETAP 5:

Jajeczno-warzywne muffinki
do foremek przełożyć masę jajeczno-warzywną i zapiec

Mieszankę jajeczno-serową dodać do warzyw i dokładnie wszystko łyżką wymieszać. Przełożyć do silikonowych foremek na muffinki i piec około 20-30 minut w 180 st, aż jajka się zetną a ser rozpuści. Smacznego!