jovi

jovi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 436]

Jajka faszerowane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Skorupki jaj nadziewane farszem jajeczno-szczypiorkowym, smażone na maśle, podawane na gorąco lub na zimno:)

Jajka faszerowane

Składniki:

Jajka faszerowane

 

 

Sposób przygotowania:

Jajka faszerowane
6 jaj ugotować na twardo i wystudzić.

Szczypior (cebulę) drobno posiekać.

Jaja jeszcze w skorupkach przepołowić na dwie równe części, tak żeby nie uszkodzić skorupek. Wyjąć zawartość skorupek (same skorupki pozostawić na później) i zemleć lub dobrze rozgnieść widelcem. Do rozgniecionych jaj dodać posiekany szczypior, ½ łyżki masła, przyprawić solą i pieprzem do smaku, a następnie wszystko dokładnie wymieszać. Powstałą masę nakładać do odłożonych wcześniej skorupek jaj, wyrównać na wierzchu.

1 jajo rozmieszać, przyprawić szczyptą soli i pieprzu. Następnie każde faszerowane jajko maczać z wierzchu w surowym jaju, potem zaraz w bułce tartej.

Tak przygotowane jajka, nafaszerowanym wierzchem do dołu układać na rozgrzanej na patelni reszcie masła. Podsmażać chwilę, na małym ogniu, aż jajko na wierzchu się zrumieni.