edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Jajka faszerowane groszkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 15

Jajka faszerowane zielonym groszkiem z nutką mięty. Smaczna przekąska, podana na liściach kolorowych sałat stanowi niezaprzeczalną ozdobę nie tylko wiosennego stołu.

Jajka faszerowane groszkiem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Jajka faszerowane groszkiem

 

  • 4 jajka
  • 10 dag mrożonego zielonego groszku
  • duża szczypta suszonej mięty
  • sól
  • pieprz cayenne
  • majonez
  • do podania liście kolorowych sałat i natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Jajka faszerowane groszkiem
Jajka ugotować na twardo, wystudzić w zimnej wodzie, obrać ze skorupek i przekroić wzdłuż na pół. Groszek wrzucić na wrzącą wodę, gotować około 10 minut, wylać na sitko, przelać zimną wodą, łyżkę odłożyć do dekoracji.

Do miski blendera wsypać pozostały groszek, dodać wyjęte z jajek ugotowane żółtka, miętę, sól i pieprz cayenne. Blendować dodając stopniowo po troszku majonezu, do uzyskania dość gęstej pasty.

Pastę nałożyć na połówki jajek, ułożyć na niej odłożony groszek lekko dociskając.

Jajka ułożyć na liściach sałaty, oprószyć pieprzem cayenne.
Jajka faszerowane groszkiem
Mrożony groszek wsypać na wrzątek i ugotować do miękkości.
Jajka faszerowane groszkiem
Groszek, żółtka i przyprawy umieścić w misce blendera.
Jajka faszerowane groszkiem
Dodawać stopniowo majonez do uzyskania odpowiedniej konsystencji.