grandepiccolacuoca

grandepiccolacuoca

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 233]

Jajka faszerowane jarmużem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Wielkanocne jajka faszerowane pesto z jarmużu z dodatkiem oliwy extravergine, czosnku, papryczki chili i parmezanu.

Jajka faszerowane jarmużem

Składniki:

Jajka faszerowane jarmużem

 

Sposób przygotowania:

Jajka faszerowane jarmużem

Przygotowanie jarmużu

Jajka faszerowane jarmużem
Jarmuż oczyszczamy z twardych, zewnętrznych łodyg.

Pokrojony drobno jarmuż przesmażamy na patelni z 1-2 łyżkami oleju. Dolewamy odrobinę wody, po czym dusimy ok. 5 minut.

Odstawiamy do wystygnięcia.

Przygotowanie jajek

Jajka faszerowane jarmużem
Faszerowane jajka dekorujemy majonezem i startym parmezanem.

Blendujemy jarmuż z dodatkiem czosnku oraz startego parmezanu na jednolitą konsystencję, stopniowo dolewając oliwę extravergine. Doprawiamy solą, pieprzem oraz papryką chili.

Ugotowane na twardo jajka, obieramy i przekrawamy wzdłuż na pół. Z jajek wyjmujemy żółtka, rozgniatamy je widelcem i mieszamy z farszem.

Farszem wypełniamy połówki jajek.