Kathlyn

Kathlyn

Starszy Kucharz
[Przepisów: 17]

jajka faszerowane pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Prosta ale przepyszna przekąska nie tylko na Wielkanoc

jajka faszerowane pieczarkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

jajka faszerowane pieczarkami

 

  • ¾ - 1 kg pieczarek
  • 10 jajek ugotowanych na twardo
  • pęczek drobno posiekanego szczypiorku
  • słoik majonezu, ponad 200 gram
  • 1-2 łyżki masła
  • sól, pieprz - do smaku
  • natka pietruszki
  • 5 - 7 rzodkiewek

Sposób przygotowania:

jajka faszerowane pieczarkami
1) Pieczarki oczyścić i pokroić na drobniutkie kawałki. Rozgrzać na patelni masło i podsmażyć pieczarki aż się lekko przybrązowią. Doprawić solą i pieprzem. 2) Ugotowane jajka przekroić na pół ostrym nożem, wyjąć żółtka i przełożyć do miski. Rozgnieść żółtka widelcem, dodać przestudzone pieczarki. Dodać posiekany szczypiorek i 3-4 łyżki majonezu. Składniki dokładnie wymieszać, doprawiając solą i pieprzem do smaku. 3) Napełnić farszem połowki jajek, uklepać. Rozsmarować na farszu trochę majonezu. Przyozdobić jajka natką pietruszki, plasterkami rzodkiewki – to tylko propozycja, możliwości jest nieskończenie wiele :-)
jajka faszerowane pieczarkami
Główne składniki: podsmażone poszatkowane pieczarki, żółtka (jeszcze nie rozgniecione), posiekany szczypiorek.
jajka faszerowane pieczarkami
Farsz do jajek: połączone zółtka, pieczarki, szczypiorek, majonez i przyprawy.
jajka faszerowane pieczarkami
Białka napełnione farszem, który należy nieco "uklepać" na półkulę.
jajka faszerowane pieczarkami
Nałożony na białka farsz lekko posmarowany majonezem i przybrany wg upodobania.