anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Jajka faszerowane śledziem.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Bardzo wyrazisty smak śledziowego farszu łagodzi i przełamuje delikatna, lekko słodka musztarda miodowa.

Jajka faszerowane śledziem. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jajka faszerowane śledziem.

 

  • jajka - 4 szt.
  • płaty śledziowe w oleju - 2 szt.
  • musztarda miodowa Dijon - 1 łyżka
  • majonez - 1 łyżka
  • pieprz czarny świeżo mielony - do smaku
  • pieprz zielony marynowany - 8 szt.
  • szczypiorek posiekany - 2 łyżki

 

 

Sposób przygotowania:

Jajka faszerowane śledziem.
Do rondelka włóż jajka, wlej zimnej wody tyle, aby jajka były całkowicie zakryte. Nakryj rondelek pokrywką i doprowadź do wrzenia. Gdy tylko woda się zagotuje, wyłącz palnik. Trzymaj jajka we wrzątku przez 10 minut, następnie zalej je zimną wodą. Gdy jajka ostygną, usuń skorupki, a jajka opłucz wodą. Płaty śledziowe dokładnie odsączone z zalewy pokrój na bardzo drobne kawałeczki. Ostudzone jajka przekrój na połówki, lekko zetnij wypukłą część białka, aby można je było stabilnie ustawić na talerzu tak, aby się nie przewracały. Delikatnie wyjmij żółtka, rozetrzyj je widelcem, dodaj pokrojone śledzie, majonez, musztardę i drobno posiekany szczypiorek. Całość dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku pieprzem. Jeśli wolisz farsz bardziej jednolicie gładki, to możesz go zmiksować blenderem. Połówki białek wypełniaj farszem i dekoruj zielonym marynowanym pieprzem odsączonym z zalewy. UWAGI: do farszu nie dodałam soli, bo dla mnie śledź jest wystarczająco słony.
Jajka faszerowane śledziem.
Płaty śledziowe dokładnie odsączone z zalewy pokrój na bardzo drobne kawałeczki.
Jajka faszerowane śledziem.
Ostudzone jajka przekrój na połówki, lekko zetnij wypukłą część białka.
Jajka faszerowane śledziem.
Delikatna, lekko słodka musztarda miodowa przełamuje zdecydowany smak śledzia.
Jajka faszerowane śledziem.
Jeśli wolisz farsz bardziej jednolicie gładki, to możesz go zmiksować blenderem.