mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Jajka faszerowane tuńczykiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Uwielbiam połączenie jajko + tuńczyk, w tym wypadku jedzonko potwierdziło regułę:) Najlepsze mocno schłodzone:)

Jajka faszerowane tuńczykiem

Składniki:

Jajka faszerowane tuńczykiem

 

  • 7 jajek ugotowanych na twardo
  • 1 puszka tuńczyka w oleju
  • 2 łyżeczki majonezu
  • sól, pieprz
  • szczypiorek

 

 

Sposób przygotowania:

Jajka faszerowane tuńczykiem
Jajka obrać za skorupki i delikatnie przekroić wzdłuż na pół. Delikatnie łyżeczką wydobyć żółtka i przełożyć je do salaterki. Łyżeczką dokładnie je rozdrobnić. Tuńczyka lekko odsączyć (nie do końca) i dodać do żółtek. Wszystko wymieszać jeszcze rozdrabniając łyżeczką. Dodać sól, pieprz i posiekany szczypiorek oraz majonez. Wszystko razem wymieszać. Tak powstałą mieszanką wypełniać wgłębienie pozostałe po żółtku w jajkach. Kładąc więcej masy nić owo wgłębienie pomieści. Ugnieść pozostawiając niewielką górkę z masy. Ułożyć jajka na udekorowanym półmisku i posypać suszonym koperkiem i pieprzem.

Po schłodzeniu podawać z kleksem majonezu i/lub ketchupu.