agnieszkalider

agnieszkalider

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 786]

Jajka faszerowane w sosie czosnkowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Jajka w sosie czosnkowym z papryką i zieleniną

Jajka faszerowane w sosie czosnkowym

Składniki:

Jajka faszerowane w sosie czosnkowym

 

  • jajka 6 szt
  • majonez 3 łyżki
  • śmietana gęsta 2 łyżki
  • czosnek granulowany 1/2 łyżeczki
  • papryka czerwona 1/2 łyżeczki
  • szczypior 1/2 pęczka
  • sól 1 szczypta
  • natka pietruszki 3 gałązki

Sposób przygotowania:

Jajka faszerowane w sosie czosnkowym
Jajka należy ugotować na twardo ze szczyptą soli, odcedzić, wystudzić, obrać i przekroić na połowę. Wykonać sos czosnkowy w sposób następujący: majonez zmieszać ze śmietaną, dodać czosnek granulowany, można dodać czosnek świeży przeciśnięty przez wyciskacz do czosnku, dodać sól, wymieszać na jednolitą masę. Nałożyć do szprycy i udekorować sosem jajka na wierzchu. Następnie sos i jajka posypać papryką w proszku. Szczypiorek i pietruszkę opłukać, szczypiorek posiekać drobno i posypać nim jajka, całość udekorować listkami pietruszki. Na każde jajko można położyć plasterek szynki lub sera żółtego.