rzelkazag

rzelkazag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 379]

Jajka faszerowane wątróbką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Przepis znalazłam w starym wydaniu Przepisów Czytelników (z 97r), postanowiłam odtworzyć go oczywiście lekko modyfikując. Dla wielbicieli wątróbki jest to miła odmiana zwłaszcza na zbliżające się święta.

Jajka faszerowane wątróbką

Składniki:

Jajka faszerowane wątróbką

 

 

  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 4 wątróbki drobiowe
  • 1 cebula biała
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki margaryny lub oleju
  • 1 łyżka mąki
  • pęczek szczypiorku
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Jajka faszerowane wątróbką
Jajka delikatnie obieramy ze skorupek, kroimy na pół, wyciągamy żółtka. Wątróbkę oczyszczamy, myjemy i osuszamy na papierowym ręczniku. Obtaczamy w mące i smażymy z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Studzimy. Na pozostałym po smażeniu wątróbki tłuszczu smażymy posiekaną cebulkę. Przestudzoną wątróbkę drobno kroimy, dodajemy przetarte przez sitko 4 żółtka, cebulkę, majonez oraz 3/4 posiekanego pęczku szczypiorku. Całość mieszamy łyżką lub - jeśli chcemy gładką masę- blenderem. Doprawiamy solą i pieprzem. Przygotowanym farszem napełniamy połówki białek tworząc kształt jajka. Posypujemy przetartym przez sitko pozostałym żółtkiem oraz resztą szczypiorku.