gosia47-47

gosia47-47

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 824]

Jajka faszerowane z rzeżuchą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Tej przystawki podczas świąt Wielkanocnych nie mogło zabraknąć na stole. U mnie w rodzinie każdy uwielbia jajka i znikają w przysłowiowe 5 minut :) Polecam :)

Jajka faszerowane z rzeżuchą Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Jajka faszerowane z rzeżuchą

 

  • 6-7 jajek
  • 1 por
  • 1 natka szczypiorku
  • 20 dag dowolnej szynki lub mielonki (najlepiej w całości)
  • pieprz, kucharek
  • 1 pomidor
  • rzeżucha

Sposób przygotowania:

Jajka faszerowane z rzeżuchą
Jajka zagotować w lekko osolonej wodzie. Delikatnie zdjąć skorupkę i przekroić wzdłuż. Żółtko przełożyć do miski, rozgnieść widelcem. Pora poszatkować i sparzyć na patelni. Szczypiorek poszatkować.

Dodać szczypiorek i por do żółtek. Przyprawić pieprzem i kucharkiem. Na koniec dodać pokrojonego w małą kostkę pomidora.

Całość dokładnie wymieszać i układać w jajkach (dziurkach po żółtku). Na koniec udekorować rzeżuchą. 
Jajka faszerowane z rzeżuchą
Na sam początek należy ugotować jajka, pozbawić skorupek i wyjąć żółtka. Następnie rozgnieść je widelcem.
Jajka faszerowane z rzeżuchą
Później szatkujemy porę i podsmażamy ją na patelni.
Jajka faszerowane z rzeżuchą
Po kolei kolejne składniki powinny lądować w misce. Doprawiamy i mieszamy.
Jajka faszerowane z rzeżuchą
Podanym farszem napełniamy dziurki w jajkach.
Jajka faszerowane z rzeżuchą
Jajka faszerowane z rzeżuchą- bardzo dobre.
Jajka faszerowane z rzeżuchą
Jajka faszerowane z rzeżuchą- bardzo dobre.