PaniMISIOWA

PaniMISIOWA

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 286]

Jajka faszerowane "zajączki”

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pomysł jak przyozdobić faszerowane jajka, aby atrakcyjnie prezentowały się na wielkanocnym stole. Zwłaszcza dzieci będą zachwycone.

Jajka faszerowane "zajączki”

Składniki:

Jajka faszerowane "zajączki”

 

  • 6 jajek
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta pieprzu
  • 1 marchewka
  • szczypiorek
  • 18 ziaren pieprzu

Sposób przygotowania:

Jajka faszerowane "zajączki”
Jajka gotujemy na twardo. Pozostawiamy do wystygnięcia i obieramy. Następnie przekrawamy je ostrym nożem na pół, usuwamy żółtka, które rozgniatamy na gładką masę z musztardą, majonezem i przyprawami. Faszerujemy połówki jajek pastą jajeczną. Z marchewki wycinamy uszka, z pieprzu robimy oczy i nosek, a ze szczypiorku wąsy. Opcjonalnie do zrobienia oczek oraz noska można użyć czarnych oliwek.