Przyjaciółka

Przyjaciółka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 255]

Jajka faszerowane zapiekane

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Oto nieco nowocześniejsza wersja tradycyjnej, polskiej przystawki – jaj faszerowanych w skorupkach.

Jajka faszerowane zapiekane

Składniki:

Jajka faszerowane zapiekane

 

  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • jajko surowe
  • 2 cebule dymki
  • kromka czerstwego chleba tostowego
  • 3 łyżki słodkiej śmietanki
  • 4 łyżki masła
  • łyżka łagodnej musztardy
  • 5 łyżek tartej bułki
  • curry, sól, pieprz
  • szczypiorek do posypania

Sposób przygotowania:

Jajka faszerowane zapiekane
1. Chleb tostowy pokrój w drobna kostkę i zalej śmietanką. Dymkę posiekaj, zeszklij na łyżce masła.

3. Jajka ugotowane na twardo przekrój wzdłuż na połówki, uważając, aby nie pokruszyć skorupek. Wyjmij łyżeczką ze skorupek, pozostawiając przy samej skorupce część białka.

3. Jajka utrzyj dokładnie na pastę z namoczonym w śmietance chlebem tostowym,

podsmażona cebulką, musztardą, łyżką miękkiego masła oraz surowym jajkiem. Farsz dopraw solą, pieprzem i curry.

4. Skorupki jajek napełnij farszem, posyp tartą bułką i wiórkami masła. Ułóż na blasze i zapiekaj w temp. 180 st. C przez 10 minut. Posyp posiekanym szczypiorkiem.