Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Jajka Flamenco

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Jest to danie wywodzące się z Hiszpanii, bardzo często podawane tam na pożywne śniadanie.

Jajka Flamenco Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jajka Flamenco

 

 

Sposób przygotowania:

Jajka Flamenco
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy ją w paski. Kroimy cztery bardzo cienkie plasterki salami, a resztę kroimy w słupki. Na patelni podsmażamy cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy pomidory i paprykę, całość smażymy 1-2 minuty. Następnie dodajemy fasolkę i groszek i salami i całość dusimy pod przykryciem około 10 minut, dodajemy wymienione przyprawy do smaku. Po tym czasie całość przekładamy do naczynia żaroodpornego i w masie robimy cztery dołki, do których wbijamy jajka. naczynie wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i zapiekamy 5-10 minut, aż do ścięcia białka. Po upieczeniu oprószamy oprószamy czerwonym pieprzem. Podajemy ze świeżym pieczywem. Życzę smacznego :)
Jajka Flamenco
Kroimy cztery bardzo cienkie plasterki salami, a resztę kroimy w słupki.
Jajka Flamenco
Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy ją w paski.
Jajka Flamenco
Na patelni podsmażamy cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy pomidory i paprykę, całość smażymy 1-2 minuty.
Jajka Flamenco
Po tym czasie całość przekładamy do naczynia żaroodpornego i w masie robimy cztery dołki, do których wbijamy jajka. naczynie wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni

Tagi:

jajko jajka