Książka Kucharska: Kuchnia francuska - wieszjak.pl

Jajka á la Clemence

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ugotowane jajka ostudzić w zimnej wodzie, obrać ze skorupek, przekroić na połowy, białko od spodu lekko ściąć, aby jajko dobrze le

Jajka á la Clemence

Składniki:

Jajka á la Clemence

 

  • 6 jajek gotowanych na twardo
  • 1 puszka tuńczyka w oliwie
  • 1 łyżka purée ze szpinaku
  • 2 łyżki posiekanej naci pietruszki
  • 5łyżek majonezu
  • kilka małych krewetek
  • sól

Sposób przygotowania:

Jajka á la Clemence
Ugotowane jajka ostudzić w zimnej wodzie, obrać ze skorupek, przekroić na połowy, białko od spodu lekko ściąć, aby jajko dobrze leżało na półmisku. Łyżeczką delikatnie usunąć żółtko (uważać, by nie uszkodzić białka). Żółtka rozetrzeć, dodać łyżeczkę majonezu, rozdrobnionego tuńczyka i rozetrzeć na jednolitą masę; doprawić solą. Masą napełnić połówki białek, formując kształt całego żółtka. Z majonezu, szpinaku i posiekanej naci przyrządzić sos, wlać na półmisek. Jajka ułożyć w małych odstępach, ustroić krewetkami.