Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Jajka nadziewane pastą z soczewicy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Jajka z nadzieniem z soczewicy z dodatkiem chrzanu i majonezu są bardzo smaczną i łatwą do przygotowania przekąską.

Jajka nadziewane pastą z soczewicy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jajka nadziewane pastą z soczewicy

 

  • 5 jajek
  • 1/2 szkl soczewicy czerwonej
  • 1 łyżeczka startego chrzanu
  • 1 łyżka majonezu light
  • sól
  • pieprz
  • 5 pomidorków koktajlowych
  • 2 czarne oliwki

 

Sposób przygotowania:

Jajka nadziewane pastą z soczewicy
Soczewicę wypłukać, zalać wrzącą wodą i ugotować, ostudzić, osączyć. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać, przekroić wzdłuż na pół, wyjąć żółtka. Zimną soczewicę zmiksować, dodać żółtka przeciśnięte przez praskę do czosnku, majonez, chrzan. Doprawić do smaku solą i pierzem, dokładnie wymieszać. Pastą napełnić wgłębienia po żółtku w białkach, ozdobić pomidorkami i krążkami oliwek.
Jajka nadziewane pastą z soczewicy
Ugotowaną i osączoną soczewicę dokładnie zmiksować
Jajka nadziewane pastą z soczewicy
Dodać przeciśnięte przez praskę do czosnku żółtka
Jajka nadziewane pastą z soczewicy
Połączyć z majonezem i chrzanem doprawić do smaku
Jajka nadziewane pastą z soczewicy
Wszystko razem dokładnie wymieszać i napełnić białka