cherrycola

cherrycola

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 78]

Książka Kucharska: Sylwestrowe przekąski i zakąski

Jajka nadziewane pieczarkami i szynką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Znakomite jajka nadziewane pieczarkami i szynka.

Jajka nadziewane pieczarkami i szynką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jajka nadziewane pieczarkami i szynką

 

  • 30 dkg pieczarek
  • 2 cebule
  • 10 dkg szynki
  • średni słoiczek majonezu kieleckiego
  • 15 jajek na twardo
  • natka pietruszki
  • sól/pieprz

Sposób przygotowania:

Jajka nadziewane pieczarkami i szynką
Cebulę kroimy w kostkę, smażymy na zloty kolor. Dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki. Smażymy całość do miękkości. Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupek, przecinamy na połówki. Wyciągamy żółtka. Następnie żółtka dodajemy do cebulki usmażonej z pieczarkami. Dodajemy również szynkę pokrojoną w kostkę oraz posiekana natkę pietruszki. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Najlepiej rozgniatać żółtka za pomocą drewnianej łyżki. Następnie dodajemy majonez wedle uznania.Ok 5 -7 łyżek. Tak żeby konsystencja nie była zbyt rzadka. Doprawiamy solą i pieprzem. Nakladamy do połówek białek, ozdabiamy górę majonezem oraz pietruszką i papryką. smacznego!
Jajka nadziewane pieczarkami i szynką
Cebulke smazymy, dodajemy pokrojne w kostkę pieczarki
Jajka nadziewane pieczarkami i szynką
Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupek i kroimy na połówki
Jajka nadziewane pieczarkami i szynką
wujmujemy z jajek żółtka i dodajemy do pieczarek i cebulki
Jajka nadziewane pieczarkami i szynką
Dodajemy szynkę, pietruszke i majonez. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy.