marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Jajka nadziewane sosem tzaziki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Jajka gotowane i nadziewane to najczęściej symbol świąteczny pojawiający się na stołach na Wielkanoc.Dziś polecam nadzienie z tzaziki.

Jajka nadziewane sosem tzaziki

Składniki:

Jajka nadziewane sosem tzaziki

 

  • 6 dużych jaj wiejskich,
  • 2 ogórki wężowe,
  • 1 główka czosnku,
  • 4 serki naturalne"Bieluch",
  • pieprz ziołowy lub biały mielony,
  • sól lub łyżka przyprawy do tzaziki,
  • świeża natka pietruszki.

Sposób przygotowania:

Jajka nadziewane sosem tzaziki
Jajka ugotować na twardo, przelać zimną wodą, obrać i przekroić na wpół wzdłuż. Ostrożnie wyjąć żółtka, podważając je nożykiem lub łyżeczką oraz pokruszyć je w miseczce widelcem. Czosnek obrać i przepuścić ząbki przez praskę, ogórki opłukać, obrać i zetrzeć na hebelku i wymieszać w bieluchu, który przełożyć łyżką z pudełek, dodać zmiażdżony czosnek, żółtka, doprawić pieprzem i solą lub też przyprawą tzaziki. Wymieszać wszystko i nakładać sos łyżeczką do łódeczek z białek. Udekorować gałązkami świeżej natki pietruszki.

Tagi:

przyprawy