2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Książka Kucharska: Jaja, przystawki i dodatki na Wielkanoc

Jajka o cebulowo-maślanym nadzieniu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Przygotowanie wytwornego śniadania świątecznego wcale nie musi być trudne,ta przekąska ma wspaniały lekko cebulowo-maślany smak.

Jajka o cebulowo-maślanym nadzieniu Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jajka o cebulowo-maślanym nadzieniu

 

  • 8-10 jaj
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 dag rolady ustrzyckiej
  • 4 łyżki masła
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżeczka musztardy łagodnej
  • 2 łyżki tartej bułki
  • 1/2 pęczka natki pietruszki lub szczypiorku
  • sól morska do smaku
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku
  • 2 łyżki posiekanej rzeżuchy do posypania

Sposób przygotowania:

Jajka o cebulowo-maślanym nadzieniu
Jajka gotujemy na twardo w osolonym wrzątku,obieramy ze skorupek.Obrane jajka kroimy na połówki i wyciągamy żółtka. Roladę ustrzycką zetrzeć na tarce o drobnych oczkach,natkę pietruszki drobno posiekać.Cebulkę obrać pokroić w kostkę i zeszklić na łyżce masła. Żółtka pokruszyć drobno do miseczki dodać śmietanę starty ser natkę pietruszki,resztę masła dodać bułkę tartą oraz zeszkloną cebulkę,dodać wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku doprawić do smaku solą pieprzem i utrzeć wszystko razem na gładką masę. Z tak przygotowanego farszu zwilżoną lekko dłonią formujemy kuleczki i wkładamy w zagłębienia białek lekko spłaszczając. Tak przygotowane jajka układamy w formie żaroodpornej lekko wysmarowanej masłem i wstawiamy do nagrzanego do 180*c piekarnika i zapiekamy do lekkiego zrumienienia. Wyciągamy studzimy i posypujemy posiekaną rzeżuchą. Wesołego Alleluja!
Jajka o cebulowo-maślanym nadzieniu
z podanych składników przygotowujemy farsz
Jajka o cebulowo-maślanym nadzieniu
dodajemy duszoną cebulkę na maśle i świeżą natkę szczypioru lub pietruszki
Jajka o cebulowo-maślanym nadzieniu
z masy formujemy w dłoniach kuleczki nadziewamy jajka lekko spłaszczając
Jajka o cebulowo-maślanym nadzieniu
układamy jajka w naczyniu i zapiekamy do zrumienienia

Tagi:

tarta