Jajka po benedyktyńsku

Przygotowanie jajek po benedyktyńsku to nie lada wyzwanie dla początkujących kucharzy! Jednak z naszymi poradami z pewnością sobie poradzicie. Sprawdźcie jak je przygotować!

         
ocena: 4/5 głosów: 4
Jajka po benedyktyńsku
fot. Fotolia
JAJKA W KOSZULKACH – JAK POWSTAŁY?
 
Na świecie krąży wiele legend związanych z powstaniem jajek po benedyktyńsku. Jedna z nich głosi, że miało to miejsce w 1894 roku w Nowym Jorku, w hotelu do którego przybył makler z Wall Street - Lemuel Benedict, który poprosił o podanie mu na śniadanie jajka w koszulce, tosta i bekonu w towarzystwie sosu. Szef kuchni spędził na eksperymentowaniu całą noc, aż wreszcie przez przypadek wrzucił do wrzątku pęknięte jajko, które wypłynęło i utworzyło coś w rodzaju koszulki. Kiedy gościowi zasmakowało danie, właściciel hotelu postanowił wprowadzić potrawę do swojej śniadaniowej i lunchowej karty!
 
JAK ZROBIĆ JAJA PO BENEDYKTYŃSKU?
 
Jajka w koszulkach gotowane na wodzie nie są zbyt popularne w naszych domach, ponieważ ich przyrządzenie wymaga wprawy i zajmuje trochę czasu. Urlop lub weekend wolny od pracy to jednak idealny czas, by poświęcić kilka chwil i rozpieścić siebie i najbliższych takim smakołykiem! 

Jajka po benedyktyńsku Jajka po benedyktyńsku
Zdjęcia: Fotolia
 
Do przyrządzenia jajek po benedyktyńsku potrzebować będziecie świeżych jaj (najlepiej od wiejskiego gospodarza), kilku plasterków boczku lub szynki, bułki na grzankę oraz sosu holenderskiego i aromatycznej natki pietruszki.
 
Pracę nad wymarzonym śniadaniem lub lunchem zacząć możecie od przygotowywania boczku, który wyłożyć trzeba na rozgrzaną patelnię. Kiedy z jednej strony będzie on podpieczony i lekko brązowy, przewróćcie go i czekajcie aż cały zawarty w nim tłuszcz się wytopi. Kiedy bekon będzie już gotowy, należy przełożyć go na ręcznik papierowy, który wciągnie nadmiar powstałego w czasie smażenia tłuszczu.

W tym samym czasie możecie napełnić garnek wodą i octem winnym (łyżka octu na ½ litra wody) i doprowadzić do wrzenia. Do lekko bulgocącej wody, delikatnym, ale zdecydowanym ruchem wbijajcie jajka, uważając, by nie przebić żółtek. Dobrym sposobem będzie także rozbicie jaj na łyżkę wazową, którą powoli wkładajcie do garnka – efekt będzie podobny. Czas ścinania się jaj to ok. 3 – 4 minuty!

Jajka w koszulce

Zdjęcie: Fotolia

Teraz czas na sos holenderski. Do jego przygotowania potrzebne będzie prawdziwe klarowane masło, żółtka, odrobinę soku z cytryny, sól i ulubione przyprawy. Wszystkie składniki najlepiej umieścić w blenderze i ubijać do momentu, aż sos będzie jasny i gęsty.
 
Na zapieczone w piekarniku połówki bułek układajcie przygotowany wcześniej bekon i jajka w koszulkach. Całość polejcie aromatycznym sosem holenderskim i suto posypcie świeżą natką pietruszki!
 
NASZE PRZYSMAKI

Nie od dziś wiadomo, że jajka są podstawowym produktem wielu dań, przekąsek, a nawet deserów.  Aby ułatwić Wam poszukiwania przepisów z nimi w roli głównej, stworzyliśmy dział jajka, w którym znajdziecie fantastyczne przepisy na jajka faszerowane, marynowane, zapiekane, najróżniejsze omlety, zapiekanki czy pasty jajeczne!
 
Wśród tych przepisów znajdziecie recepturę na jajka po benedyktyńsku z dodatkiem chilli, szynki i natki pietruszki. Przysmak ten wyśmienicie sprawdzi się podczas rodzinnego śniadania czy lunchu z przyjaciółmi – koniecznie skosztujcie!
 
Jeśli w Waszych przepisownikach brak pomysłu na zrobienie sosu do tej potrawy, koniecznie sprawdźcie przepis na sos holenderski 2. Autorka wzbogaciła go w musztardę, by dodać mu jeszcze większej wyrazistości!

Czy wiesz ile kalorii ma białko jajka i jaką ma zawartość?

Jajka po benedyktyńsku
Zdjęcie: Fotolia


Jeśli macie jakieś sprawdzone pomysły na podawanie jajek, czekamy na Wasze przepisy, które nagrodzimy wirtualami wymiennymi na nagrody. Zapraszamy!