mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Jajka po benedyktyńsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Jajka po benedyktyńsku stanowią pożywne i bardzo smaczne śniadanie :)

Jajka po benedyktyńsku Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Jajka po benedyktyńsku

 

  • 2 jajka
  • bułka lub chleb na grzanki
  • 2 plasterki szynki
  • 2 łyżki octu
  • sól
  • pieprz
  • odrobina chilli
  • natka pietruszki
  • Sos holenderski (recepturę znajdziesz w moich przepisach)

Sposób przygotowania:

Jajka po benedyktyńsku
Około pół lita wody doprowadzam do zagotowania z dwoma łyżkami octu i solą. Przygotowuję grzanki z bułki lub chleba. Na grzankach kładę plasterek szynki. Jajko wbijam ostrożnie do filiżanki i delikatnie wlewam do gotującej się wody z solą i octem. Gotuję 3 minuty, wyjmuję łyżką cedzakową i układam na grzankach na szynce. Polewam całość sosem holenderskim, doprawiam pieprzem i chilli. Posypuję świeżą posiekaną natką pietruszki i od razu podaję.
Jajka po benedyktyńsku
Jajka wybijak do filiżanki, wlewam do gotującej się wody
Jajka po benedyktyńsku
Na grzanki kładę szynkę, jajko w koszulce, polewam sosem