rzelkazag

rzelkazag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 379]

Książka Kucharska: Kuchnia śródziemnomorska z produktami Hortex

Jajka po hiszpańsku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Jajka po hiszpańsku to ciekawa propozycja na śniadanie dla całej rodziny. Najlepiej smakują z dodatkiem grzanek.

Jajka po hiszpańsku Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Jajka po hiszpańsku

 

  • Na 4 kokilki:

 

  • 4 pieczarki
  • 10dkg kiełbasy np toruńskiej
  • 1/2 opakowania warzyw na patelnię z grzybami leśnymi Hortex
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 średni pomidor
  • 4 jajka
  • 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz, tymianek do smaku
  • 1 łyżka margaryny do wysmarowania kokilek

Sposób przygotowania:

Jajka po hiszpańsku
Kiełbasę kroimy w plasterki i smażymy na łyżce oleju na rumiany kolor. Dodajemy pokrojone pieczarki, posiekaną cebulkę oraz czosnek, pomidor pokrojony w kostkę i mieszankę warzyw z grzybami leśnymi. Smażymy do odparowania wody. Doprawiamy solą i pieprzem. Farsz przekładamy do wysmarowanych kokilek robiąc na środku małe wgłębienie. Wbijamy po jednym jajku, delikatnie solimy i posypujemy suszonym tymiankiem. Wkładamy do nagrzanego do 100st C piekarnika na grzanie górne (ewentualnie grill z termoobiegiem) i zapiekamy. Długość zależy od tego, jakie jajko lubimy: lejące czy bardziej zapieczone.
Jajka po hiszpańsku
Z podanych składników przygotowujemy farsz
Jajka po hiszpańsku
Przekładamy farsz do kokilek i wbijamy po jednym jajku
Jajka po hiszpańsku
Efekt wypiekania kontrolujemy sami- w zależności od tego jaką konsystencję jajka lubimy najbardziej