agnieszkalider

agnieszkalider

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 786]

Jajka po mojemu

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Wspaniała dekoracja i pyszny deser w jednym

Jajka po mojemu Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Jajka po mojemu

 

  • Galaretka cytrynowa- 1 opakowanie
  • galaretka wiśniowa 1 opakowanie
  • galaretka agrestowa 1 opakowanie
  • skorupki z jaj 7 sztuk
  • woda wrząca- 1,5 litra

 

Sposób przygotowania:

Jajka po mojemu
Zagotować wodę w czajniku, galaretki otworzyć i wsypać do miseczek, gdy woda będzie wrząca zalać galaretki wrzącą wodą, jednak używając mniej wody niż podane jest w przepisie. Mieszać do całkowitego rozpuszczenia galaretek, po czym w kąpieli wodnej ostudzić galaretki. Przygotować jaja kurze, z wierzchu sparzyć jajka wrzącą wodą, położyć jajka poziomo i stłuc wierzch skorupki, usunąć jajko ze środka, umyć w środku dokładnie skorupkę, we wnętrzu skorupki również sparzyć wrzącą wodą, Osuszyć skorupki. Ostudzoną galaretkę wlewać do skorupek i wstawić całość do lodówki w celu stężenia galaretki. Gdy galaretka zmieni konsystencję to należy delikatnie usunąć ( obrać) skorupkę z galaretki dokładnie w taki sposób jak obiera się gotrowane jajka.
Jajka po mojemu
Wspaniała dekoracja i pyszny deser w jednym