ajrinwu

ajrinwu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 187]

Jajka po szkocku z siemieniem lnianym wg. Irenki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • KALORIE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ta potrawa jest smaczna ale i bardzo kaloryczna, więc zbyt często jej nie polecam. Usmażone jajka po szkocku dobrze odsączyć papierowym ręcznikiem, który wchłonie zbędny tłuszcz.

Jajka po szkocku z siemieniem lnianym wg. Irenki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jajka po szkocku z siemieniem lnianym wg. Irenki

 

Sposób przygotowania:

Jajka po szkocku z siemieniem lnianym wg. Irenki
Pięć jajek ugotować na twardo, zalać zimną wodą i obrać z łupinek.

Do pół kilograma mięsa mielonego wbić jedno jajko, dodać dwie duże łyżki ugotowanego siemienia lnianego, samych ziarenek.

Dużą cebulę obrać z łupin i pokroić na drobną kosteczkę. Usmażyć cebulę na złoty kolor z dodatkiem dwóch łyżek oleju rzepakowego. Usmażoną cebulę wystudzić i dodać do mięsnej masy. Dodać przyprawy majeranek sól i pierz czarny mielony szczyptę kurkumy i curry, dobrze wymieszać.

Gotową masę podzielić na pięć równych części. Każdą z nich rozpłaszczać w dłoniach, na środek położyć jajko i dokładnie je oblepić mięsem tak aby nie było widocznego jajka.

Każdą porcję panierować w bułce tartej. Formować w podłużne kształty.

Smażyć w głębokim tłuszczu około dziesięciu minut.
Jajka po szkocku z siemieniem lnianym wg. Irenki
Do pół kilograma mięsa mielonego wbić jedno jajko, dodać dwie duże łyżki ugotowanego siemienia lnianego, samych ziarenek.
Jajka po szkocku z siemieniem lnianym wg. Irenki
Usmażyć cebulę na złoty kolor z dodatkiem dwóch łyżek oleju rzepakowego.
Jajka po szkocku z siemieniem lnianym wg. Irenki
Usmażoną cebulę wystudzić i dodać do mięsnej masy.
Jajka po szkocku z siemieniem lnianym wg. Irenki
Każdą porcję panierować w bułce tartej. Formować w podłużne kształty.

Tagi:

jajka dania