rzerznik

rzerznik

Starszy Kucharz
[Przepisów: 26]

Jajka po wiedeńsku z pieczonymi ziemniak

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jajka na mięko bez skorupek

Jajka po wiedeńsku z pieczonymi ziemniak

Składniki:

Jajka po wiedeńsku z pieczonymi ziemniak

 

Sposób przygotowania:

Jajka po wiedeńsku z pieczonymi ziemniak
Zaczniemy od ziemniaków bo długo się pieką. Obieramy dzielimy na równe części suszymy nacieramy oliwą i opsypujemy ziołami prowansalskimi. Ziemniaki wsypujemy do worka do pieczenia i zamykamy. Pieczemy w temperaturze 180stopni około 40min po czym rozcinamy worek i włączamy termoobieg na 15min. W tym czasie wlewmy do garnka wodę i 2 łyżki octu do ugotowania jajek. Jajka wybijamy do miseczek i pojedyńczo wlewamy na wrzątek tak aby nam się nie posklejały (ocet spowoduje,że jajka się szybko zetną), gotujemy około 3 minut. Wyjmujemy na papierowy ręcznik do wysuszenia. Na talerz wykładamy upieczone ziemniaki i jaka na które nakładamy po kawałeczku masła, lekko solimy. Smacznego.