Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Jajka w koszulkach zapiekane

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Jajka podawać z makaronem lub ziemniakami.

Jajka w koszulkach zapiekane

Składniki:

Jajka w koszulkach zapiekane

 

 

Sposób przygotowania:

Jajka w koszulkach zapiekane
Cebulkę bardzo drobno posiekać. Do rondla wlać oliwę, wsypać cebulę i chwilę poddusić. Następnie dodać umyte, pokrojone pieczarki, lekko obrumienić, oprószyć mąką, podlać 125 ml wody i dusić pod przykryciem kilka minut. Po około 5 minutach dodać śmietanę, połowę utartego żółtego sera, przyprawić do smaku. W garnku zagotować 750 ml wody, wsypać szczyptę soli i wlać odrobinę octu. Do wrzątku wlewać jajka i gotować około 2 minuty, wyjmować łyżką cedzakową i układać w naczyniu żaroodpornym.
Na jajka wlać przygotowany wcześniej sos pieczarkowy, posypać pozostałym żółtym serem i zapiec w piekarniku.