ewaeu

ewaeu

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 219]

Jajka w sosie buraczkowym z kiełkami brokułu

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Jajka na twardo z dobrym sosem cieszą się zawsze powodzeniem , a tak podane mogą wywołać uśmiech na twarzy naszych gości.

Jajka w sosie buraczkowym z kiełkami brokułu

Składniki:

Jajka w sosie buraczkowym z kiełkami brokułu

 

 

  • kiełki brokułu ok 30 g
  • 150 ml śmietany 18 %
  • 3 łyżki majonezu
  • łyżka barszczu czerwonego w proszku instant
  • pieprz czarny młotkowany z kolendrą
  • sól

Sposób przygotowania:

Jajka w sosie buraczkowym z kiełkami brokułu

ETAP 1:

1.
Jajka ugotować na twardo, wystudzić. Śmietanę wymieszać z łyżką barszczu w proszku. Dodać majonez, pieprz, sól, wymieszać. Kiełki przepłukać i osuszyć.

Na półmisek wylać sos, wyłożyć kiełki i ułożyć jajka tak, żeby wyglądały jak króliki. Udekorować wg uznania np. można zrobić kilka kwiatków z białka i rzodkiewki.

2.
Królik z jajka - jajko ustawić po skosie, grubszą częścią do góry i przeciąć. Z białka wykroić uszy i łapki.

Można użyć wykrojnika w kształcie kwiatków. Łapki i ogonek pomalować sosem.