Justine27

Justine27

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 204]

Jajka w sosie chrzanowym na gorąco

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Jaja ugotowane na twardo polane sosem chrzanowym.

Jajka w sosie chrzanowym na gorąco Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jajka w sosie chrzanowym na gorąco

 

  • 6 jaj
  • 2,5 szklanki rosołku
  • 2 łyżki śmietany
  • 1,5 łyżki mąki
  • pół słoiczka chrzanu
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Jajka w sosie chrzanowym na gorąco
Rosołek zagotować. Jajka bardzo dokładnie umyć i ugotować na twardo. Śmietanę wymieszać z mąką i zagęścić nią rosołek. Dodać tarty chrzan i wszystko zagotować.  Doprawic do smaku solą oraz pieprzem.  Jajka obrać i przekroić na połówki, ułożyć na talerzu i polać gorącym sosem chrzanowym. Podawać z ziemniakami.
Jajka w sosie chrzanowym na gorąco
Do gorącego sosu dodać chrzan i zagotować sos.
Jajka w sosie chrzanowym na gorąco
Do rosołku dodać mąkę wymieszaną ze śmietaną.
Jajka w sosie chrzanowym na gorąco
Śmietane rozrobic z maka i woda i dodac do sosu.
Jajka w sosie chrzanowym na gorąco
Ugotowac rosolek na kostce rosolowej na sos.