BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 456]

Jajka w sosie grzybowym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Polecam jajka ugotowane na twardo w pysznym sosie grzybowym. Podane z ziemniaczkami skuszą niejednego niejadka.

Jajka w sosie grzybowym Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Jajka w sosie grzybowym

 

  • jajka ugotowane na twardo
  • pieczarki 200 gr
  • cebula 2 szt. mniejsze
  • masło 1 łyżka
  • oliwa do smażenia
  • sól i pieprz do smaku
  • majeranek 1/2 łyżeczki

 

  • Gotowy sos pieczeniowy 1 paczka
  • śmietana do zabielenia sosu ale nie musi być.

Sposób przygotowania:

Jajka w sosie grzybowym
Pieczarki obieramy, płuczemy ścieramy na tarce smażymy na oleju dodając pokrojoną w kostkę cebule.

Smażymy do momentu aż pieczarki odparują i zmienią kolor, mieszając co jakiś czas.

Gdy pieczarki zmienią kolor dolewamy 2 szklanki wody, dodajemy sól, pieprz, szczyptę majeranku, masło i jeszcze trochę smażymy.

Sos grzybowy z torebki robimy tak jak opis na opakowaniu. Sos wlewamy do usmażonych pieczarek.

Do sosu wlać śmietanę doprawić jeszcze do smaku. Ugotowane jajka obrać i włożyć do sosu i pogotować na małym ogniu około 10 - 15 min.

Podawać z ziemniaczkami. 
Jajka w sosie grzybowym
Gotowanie jajek na twardo do sosu grzybowego.
Jajka w sosie grzybowym
Podsmażanie pieczarek ,cebuli na pyszny sos grzybowy.

Tagi:

obiad jajka danie