Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Jajka w sosie musztardowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Tanie i smaczne danie,które można podać ze świeżym pieczywem.Kremówka nadaje sosowi delikatniejszego smaku.

Jajka w sosie musztardowym

Składniki:

Jajka w sosie musztardowym

Sos:

 

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Jajka w sosie musztardowym
1.Jajka gotujemy na twardo.Studzimy,obieramy ze skorupek i przekrawamy na pół.

2. Cebulę obieramy ,kroimy w cienkie krążki i dusimy do miękkości na maśle,lekko rumienimy.

3. Sos:masło roztapiamy ,oprószamy mąką,krótko przesmażamy na małym ogniu cały czas mieszając.Następnie wlewamy gorący bulion,dodajemy śmietanę kremówkę i musztardę. Sos chwilę gotujemy. Na koniec przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

4. Na talerze nakładamy sos,połówki jajek ,cebulkę i trochę posiekanego szczypiorku. Podajemy od razu gorące. 

Tagi:

jajko jajka