arek-1990-91

arek-1990-91

Starszy Kucharz
[Przepisów: 23]

Jajka w sosie śmietanowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Bardzo smaczne polecam do zrobienia!!!!!

Jajka w sosie śmietanowym

Składniki:

Jajka w sosie śmietanowym

 

Sposób przygotowania:

Jajka w sosie śmietanowym
Cebulę obrać, umyć i pokroić w drobne kostkę. Zalać niewielką ilością zimnej wody i gotować ok. 10 min, aż stanie miękka. Przecedzić. Wywar wymieszać ze śmietaną, doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem, sokiem z cytryny i przyprawą do zup. Przyprawę dodawać przed solą, ponieważ jest słona. Pieczarki umyć, obrać i po odcięciu końcówek nóżek pokroić w plasterki. Poddusić na maśle, dodać do sosu. Ugotować jajka mollet lub w koszulkach. Ułożyć na półmisku i zalać gorącym sosem. Podawać z ziemniakami z wody i gotowanymi warzywami.
Uwaga! Sos można zgęścić mąką.
Czas wykonania: 25 min